Érdekességek, filmek, történelem, közélet

panelmedve

A legnagyobb szárazföldi ragadozó

2021. július 29. - Panelmedve

A szárazföldi emlősök között legnagyobb az Afrikai elefánt (Loxodonta africana), mely átlagosan 6-7 tonnát nyom, ám az eddigi legnagyobb elérte a 10,4 tonnát is (Angolában ejtették el 1974-ben). Ezüst érmes a Szélesszájú orrszarvú, melynek hímje átlagosan 2300 kg -ot nyom, a bronzérmet pedig alighanem a Nílusi víziló kapja a maga 1500 kilójával. Igen ám, csak ezek az említett emlősök nem ragadozók (bár az emberre való veszélyességüket tekintve a Nílusi víziló felér egy ragadozóval).

A legnagyobb szárazföldi ragadozó címért a tigrisek és medvék versenyezhetnek, mely "küzdelmet" egyértelműen a medvék nyerik. (Ha az erőt is figyelembe vesszük, a 260-270 kilós hím gorillák sem elhagyagolhatóak, bár "ők" nem ragadozók.) Visszatérve a tigrisek és medvék versengésére: a legnagyobb méretű Szibériai tigris amit befogtak, 307 kg súlyú volt, viszont a valaha mért legnagyobb tömegű medve (egy jegesmedve) elérte az 1002 kg -ot is (vagyis az 1 tonnát). Felágaskodva 3,39 méter magas volt. Valójában a legnagyobb szárazföldi ragadozó címért két konkrét jószág verseng: egy 966 kilós Kodiak medve és az említett 1002 kg -os Jegesmedve. Ha az átlagos testtömeget vesszük alapul, a Jegesmedvék (Ursus maritimus) a győztesek, mert átlagos súlyuk eléri a 600 - 700 kg -ot, míg a hím Kodiak-medvék inkább "csak" 450 -550 kg -ot nyomnak átlagban.

jegesmedve.jpg

Forrás: polarbearsinternational.org/news/article-polar-bears/

Ami a medvék életmódját illeti: a jegesmedvék vándorló életet folytatnak, napi 70 km -t is megtesznek élelem után kutatva. Futásuk nagyon gyors, elérheti a 40 km/h -t is és az úszásuk is meglepően jó, akár 10km/h sebességre is képesek a vízben. A Kodiak medve kisebb gerinceseket ejt el, de inkább gyümölcsökön, gumókon, gyökereken él, vagy lazacokat ejt.

Sajnos mind a Jegesmedvék, mind a Kodiak medvék veszélyeztetettek, alig néhány ezres populációjuk él csupán természetes körülmények között, szabadon. Ugyanakkor egyelőre nem szerepelnek a kihalással fenyegetett állatok "vörös listáján".

kodiakmedve.jpg

A Kodiak medve (kép forrása: biologydictionary.net/kodiak-bear/

Zárásul érdekességként említeném meg, a világ legnagyobb állata a Kék bálna (Balaenoptera musculus), mely eléri a 173 tonnát és a 30 méteres testhosszt is.

panelmedve_alsosor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://panelmedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1016642174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása