Érdekességek, filmek, történelem, közélet

panelmedve

Sorozatgyilkosok: Bundy és Csikatilo

2021. június 03. - Panelmedve

A világtörténelem kriminalisztikájának sajátos fejezetét jelentette az amerikai Ted Bundy és az orosz Andrej Csikatilo gyilkosság-sorozata a 70-es illetve 80-as években. Mindketten azonos időszakban követték el bűntetteiket (a hidegháború végén, 1974 és 1990 között), mindketten egy - egy akkori szuper-hatalom területén "működtek", mindketten több tucat fiatal nőt, gyermeket öltek meg, mindketten erőszaktevők voltak, mindkettejüknek volt családja és mindkettejüket kivégezték (1989-ben illetve 1994-ben). Ted Bundy 30 bevallott gyilkosságért kapott villamosszéket (Floridában), Csikatilot pedig 53 bizonyított halálesetért lőtték tarkón (Rosztov közelében). Mindkettejük életéről nagy sikerű film(ek)et készítettek.

tedbundy_csikatilo.jpg

Ted Bundy és Andrei Romanovics Csikatilo (forrás: wikipedia,)

Ted Bundy gyilkosságairól Joe Berlinger 2019-ben rendezett életrajzi drámát, (Zac Efron főszereplésével), mely az "Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány" címet kapta (Extremely Wicked Shockingly Evil and Vile), [kritika itt] Csikatilo történetét pedig az 1995-ös X Polgártárs (Citizen X) dolgozza fel, Donald Sutherland, Stephen Rea és Jeffrey DeMunn főszereplésével.

Bundy 4 éven keresztül tartotta rettegésben az USA déli és közép-nyugati államait (1974 és 1978 között), Csikatilo pedig, akit "Rosztovi rémként" is emlegettek 12 esztendőn át gyilkolt, 1978 és 1990 között, a Szovjetunióban, (Rosztovban és környékén). Hasonlóság volt még köztük a korábban felsoroltak mellett, hogy mindketten jártak egyetemre (Bundy pszichológiát tanult, Csikatilo orosz-irodalom tanár lett), mindketten megnyerő, de legalábbis bizalmat ébresztő külsejükkel "cserkészték be" áldozataikat és mindkettejüket egyszer elfogták utolsó gyilkosságaik előtt (Bundy megszökött, Csikatilot pedig elengedték).

bundy.jpg

Ted Bundy a bírósági tárgyalásra tartva (forrás: kulturpart.hu)

Bundy főleg agyonveréssel gyilkolt (feszítővasat használva) olykor megfojtással ölt és erőszaktevései részben az áldozatok halála után történtek (nekrofília), Csikatiló viszont kést használt és a halál beállta előtt vagy alatt becstelenítette meg áldozatait. Bundy többnyire segítséget kérve csalogatta magához a fiatal nőket, eljátszva, hogy egyik keze gipszben van (vagy sérült) és egyedül nem képes autójába pakolni különböző dolgokat, addig Csikatiló vonat-pályaudvarokon nyerte el a fiatalok bizalmát és csalta el őket egy-egy közeli erdőbe.

Mindkét sorozatgyilkos harmonikusnak látszó családban élt feleséggel és gyerekekkel, mindketten átlagos külsővel bírtak (mi több Bundy -t kimondottan jóképűnek tartották a nők) és mindketten vékony, sőt sportos testalkatúak voltak. Egyikük múltjában sincs olyan kirívó esemény, mely a teljes elállatiasodást indokolná. Bundy 30 éves kora körül, Csikatilo pedig 40-es éveiben követte el a legtöbb gyilkosságát. Egyik férfi esetében sem tudjuk mai napig sem, hogy pontosan hány embert ölt meg. Mind az Egyesült Államokban, mint a Szovjetunióban százak tűntek el akkoriban és vélhetően ezen eltűnések egy részéért ők lehettek felelősek a bevallott és bebizonyított gyilkosságaikon túlmenően is. Így Bundynál a 30 gyilkosság, melyért felelőssé teszik, lehet akár 50 is, Csikatilo esetében pedig az 53 áldozaton túl, további 10-15 haláleset is lehetséges. 

csikatilo.jpg

Csikatilo a tárgyalásán, kalitkában (forrás: © AFP borsonline.hu)

Ugyan mindkét sorozatgyilkosnál kiemelt feladattá vált elfogásuk, nagy különbségnek vehető, hogy míg Bundy esetében óriási média-visszhang kísérte a hajtóvadászatot és később a kivégzést is, addig a Szovjetunió hatóságai titokban nyomoztak Csikatilo után, sőt egy alkalommal elfogását követően el is engedték, mert részint nem találtak ellene elég bizonyítékot (és azok is ellentmondóak voltak), részint a kommunista párt tagjaként bizonyos kiváltságokat élvezett.   

Mindketten, Bundy is és Csikatilo is iszonyatos kegyetlenségről és devianciáról tettek tanúbizonyságot gyilkosságaik során: egyiküknél a nekrofilia és bizonyos áldozatainak fejlevágása, másikuknál pedig a halál pillanatában történő erőszaktevés és kannibalizmus volt a legjelentősebb abnormalitás. 

Ugyanakkor tény, hogy a világ kriminalisztika - történelmének kiemelt részét képezte mind Ted Bundy, mind pedig Andrei Csikatilo. Bár azóta újabb sorozatgyilkosokról is tudunk (sőt a XIX. századi hasfelmetsző Jack is "nagy elődnek" tekinthető a "műfajban"), ők ketten hökkentették meg először igazán a világot.

panelmedve_alsosor.jpg

2021.06.03.14:37

A bejegyzés trackback címe:

https://panelmedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7416580544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2021.06.04. 12:07:38

Érdekes cikk, érdekes téma (és hátborzongató is). Mindketten erőszakot tettek áldozataikon és gyakran csonkolták, darabolták a testeket. Elmebeteg deviánsok voltak. Csikatilo áldozatainak fele volt gyerek, ezért én őt tartom rosszabbnak.
süti beállítások módosítása