Érdekességek, filmek, történelem, közélet

panelmedve

A panel-feeling 5 eleme

2024. március 02. - Panelmedve

Panelben lakni élvezet alapigazságát a "panel-feeling" képezi, mely tetten érhető a 10 emeletes szalag-panelek sajátos életmódjában. Van szerencsém ilyenben lakni jó néhány éve, egy pajkos kis 600 fős közösségben (7 lépcsőház alkotja a tömböt, lépcsőházanként 30 lakással). Összegyűlt néhány tapasztalat bennem, amelyet szívesen megosztanék itt. Lássuk tehát sorban:

panelek.jpg

A kép forrása: portfolio.hu

1. Minden hétvégére jut egy lakás-felújító

Nem telik el hétvége, hogy valaki ne érezné szükségét egy jó kis lakásfelújításnak, természetesen nyílászáró-cserékkel és fürdőszoba átalakítással, így éktelen kalapálással és fúrással. Ez valahogy a panel-élet szerves része, mert bármelyik lakásban is folyjon a munka, azt az egész tömb hallgatja, hiszen kb ez a legzajosabb dolog ami végezhető (főleg a fürdőszobák régi csempéjének leverését tekintve).

2. A falfúrás a mindennapok része

Minden szalag-panelben falfúró bajnokok élnek. A fúrások gyakoriságát alapul véve a magyar panelek ementáli sajtokhoz hasonlatosak, hiszen valaki valahol mindig fúrja a lakása falát. Én amikor beköltöztem a saját kis 60 m2-es kis lakásomba, magam is végeztem fúrásokat, majd akkor is, amikor a klímát berakattam a nappalimba. De ennyi. Azóta nyugton vagyok (ami a fúrásokat illeti). Viszont körben minden szomszédom serénykedik azóta is folyamatosan, bár elképzelésem sincs mi a jói&tent fúrnak állandóan.

3. A liftet csak dohányosok és szellentő bajnokok használják

A panelek liftjeiben kétféle szag az uralkodó: dohány-szag és szellentés szag. A legtöbb dohányzó azt a nagyjából 10 másodpercet is kihasználja a dohányzásra, amíg a liftben tartózkodik, így ha utánuk következel, szagolhatod. Ami szellentést illeti: a minimális légköbméter elbírja kitétel nagyon nem igaz, néha vágni lehet a hátrahagyott levegő-gáz koktél bukéját. Ilyenkor a 10 másodperc is elég soknak tűnik.

4. A TV bömböltetők mekkája

A panel a TV bömböltetők Mekkája. Tipikus panel-viselkedés az 50 m2-en úgy felhangosítani a TV -t, hogy a lakás egészét bejárva is mindenhol hallani tudja a kedves lakótárs a híreket és kedvenc műsorait. Akkor is ha a fürdőben tartózkodik, akkor is ha a konyhájában mosogat és akkor is, ha az erkélyen tereget. Ilyenkor te sem maradsz le az RTL híradóról, akkor sem, ha inkább másra koncentrálnál. De ilyen ez a szelaví, ha panelben élsz.

5. A gyermek-zajok bájos kakofóniája

A szék tologatás a konyhában, a fel alá rohangálás dobogása és az ordibálások sokszínűsége színes kakofóniában egyesül a panelek legtöbbjében, főleg ha van szerencséd egy nagy család alatt venned lakást. Bár ezt kerüld el, ha rám hallgatsz. Ilyenkor sokat nem tehetsz, tűrsz és rosszalló pillantásokat lövellsz rájuk ha összefuttok a lépcsőházban, de ezt többnyire magasról le ...

Ennyi kb egyelőre, de szívesen veszem, ha a komment részben te is gyarapítod saját tapasztalataiddal a felsoroltakat.   

csik_1.jpg

 Ha tetszett a poszt, ezeket is ajánljuk: 

A panelek reneszánsza jön / Berki Krisztián halála, Az öt autóvezető típus, A legjobb Afganisztános filmekKét sorozatgyilkos története, Halottak hadserege - zombis film, Hiroshima és Nagaszaki, Családi ház vagy lakás, Három gyakori tévedés történelmi tudásunkban, Észbontók - igaz vagy nem?, 10 gyakori szülőtípus,  panelmedve_alsosor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://panelmedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9218344051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.04. 09:04:42

A dohányzás az ritka primitív viselkedés...

Én a nagy falvésők táboránál mindig csodálattal adózom aziránt a mérnöki teljesítmény felé, hogy mindig sikerül kikerülni a vasakat és a csöveket, vezetékeket.
süti beállítások módosítása