Érdekességek, filmek, történelem, közélet

panelmedve

A halottak hadserege - ütős zombis horror

2021. május 28. - Panelmedve

Zack Snyder idei zombis horrorja (mely most  Netflix egyik legnézettebb filmje) kapott már hideget - meleget és rengeteg bíráló kritikát is, így épp itt az ideje, hogy némi pozitív vélemény is napvilágot lásson a témában. Nos, az Army of the Dead nem lesz ugyan esélyes a következő Oscarra és az évszázad filmje címet sem valószínű, hogy megkapja, mégis azt mondom: egész jó kis izgalom-orgiát láthat az, aki megnézi.

zombik1.jpg

Az alábbiakban a sztori váza olvasható csipetnyi spoilerel. Aki az alaptörténetet sem akarja ismerni, az ugorja át a bekeretezett részt:

Az alapsztori:

nem túl összetett: adott egy katonai konvoj, mely jól őrzött módon egy "élő halottat" (köznapi nevén zombit) szállít ismeretlen helyre. Hogy honnan került a katonákhoz, nem tudjuk (és később sem derül ki), de egy biztos: egy szimpla közúti baleset során elszabadul. Néhány katonát megharapva és szintén zombivá téve megtámadja Las Vegast, mely nagyon gyorsan egy holt várossá válik. A kormány körbekeríti a megapoliszt és egy atombomba ledobását fontolgatja a településre (és a benne vegetáló több ezer zombira). A bonyodalmak itt kezdődnek: az egyik vegasi érdekeltségű főfejes (Hunter Bly, alias Hiroyuki Sanada), egy zsenge 200 milliós összeg kimentését rendeli meg Scott Ward (Dave Bautista) csapatától. A pénz az egyik kaszinó széfjében pihen, így a feladat már nem is annyira egyszerű: be kell jutni a körbezárt városba, át kell valahogyan kelni a zombik seregén - akiket mellesleg alfa vezérek irányítanak (az a férfi és nő, akik elterjesztették a 'T" vírust és akik mindenkit megfertőztek) - majd fel kell törniük a széfet és egy roncs helikopteren (melyet a szálloda tetején vesznek birtokba) elpályázni a naplementébe. Mindezt pár óra alatt, mert közben a kormány atomrakétát küld Vegasba, így a visszaszámlálás már az akció kezdetén megindul.

zombi5.jpg

Kétségtelen, hogy vannak problémás dolgok ezzel az egésszel: az egyik a már említett kétségek közt hagyás a legelső zombi eredetét illetően. A másik kissé kidolgozatlan dolog, hogy a Vegast megtámadó zombik még véletlenül sem fertőznek meg senkit, aki a városon kívül van, vagyis sem átutazó, sem arra járó külső személy nem terjeszti a vírust, mely mindvégig megmarad szigorúan a település határai között. Ami a többi hibát illet: szerintem apróságok és nem befolyásolják az élvezhetőséget.

zombitigris2.jpg

Dave Bautista mind a 130 kilójával ütős jelenség  a filmben (szó szerint) és karaktere is picit összetettebb egy "Zs" kategóriás szörnypusztítónál. Vannak érzései, van múltja és vannak tervei is (étkezde nyitás, ha megúszná az egészet). Kapunk lövöldözéseket, verekedéseket, belassított akciókat, mészárlást, vért és menekülést. Mi több vannak valódi karakterek is: a csapat tagja például egy kigyúrt kemény-legény (Omari Hardwick), egy csinos kamaszlány (Ella Purnell), aki mellesleg a főhős, Scott Ward lánya és egy elvarázsolt széf-feltörő zseni (Matthias Schweighöfer). Van szerelem is Scott illetve a csinos (bár már erősen 40-es) Cruz (Ana de la Reguera) között és csipetnyi humorban is részesít bennnket a script, leginkább a vagány helikopter pilótanő, Peters (Tig Notaro) révén. 

A látványra nem lehet panaszunk, sőt a szokványos zombi-panelek mellett vannak újdonságok is, például a zombitigris, a zombi ló (melyet a zombi-vezér ül meg) és az is, hogy kétféle zombit láthatunk: alfákat és "mezei" zombikat. Kis bonyodalom is szinesíti a forgatókönyvet, hisz kiderül egy meglepetés az egyik csapattagról és az akciót megrendelő Bly valódi terveiről. A vég drámai, bár bosszantó is egyben a sok halállal (melyek közül a legutolsó már szinte idegesítő).

zombik3.jpg

Ütős szerintem, ahogyan a lerombolt Las Vegast megcsinálták és további pozitívum Bautista alakitása mellett a pörgős rendezés is. Negatívumként emelném ki a forgatókönyv kidolgozatlanságát illetve a hiteltelenségeket. Összességében a Halottak hadserege szerintem élvezhető akció-horror, ha valaki szereti a zombis műfajt (like me). Ez a film a legkevésbé sem marad el a Kaptár filmektől, de a World War Z azért lekörözi. 

zombi4.jpg

A Panelmedve erős 75%-ot ad a filmre, leginkább a látványvilág, a pörgés és Bautista miatt. A továbbiakban néhány újabb Netflixes filmre tervezek kitérni és végre majd mozifilmek is következnek. 

75_percent.jpg
panelmedve_alsosor.jpg

 

2021.05.28.12:20

A bejegyzés trackback címe:

https://panelmedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8916573598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2021.05.30. 08:52:29

Szerintem se rossz film, kb egyetértek a poszttal. A hihetőség is érdekes kérdés: valahol nyilván egy zombis filmnél alapból elveszhet kicsit, ugyanakkor igaz az is, hogy élveztesebb a sztori, ha logikusan felépített és nem tartalmaz túl sok hülyeséget, túlzást illetve neheten hihető elemet. A Z War például ebben elég jó és végül is a Halottak hadserege is. A Kaptár már viszont necces, a szétnyíló fejű, majd újra összeforró zombijaival, a mindent mindig túlélő főgonosszal (az Umbrella titokzatos főemberével).

Borathan 2021.05.30. 08:52:43

"vannak problémás dolgok ezzel az egésszel: az egyik a már említett kétségek közt hagyás a legelső zombi eredetét illetően"
A horror a legrealisztikusabb műfaj, ha nem hiszed el, akkor nem működik. Ezért a "nem realisztikus" elemeket jobb nem megmagyarázni, mert úgysem tudod (hiszen akkor a valóságban is lenne), és akkor már jobb, ha mindenki a maga verzióját találja ki, azt talán jobban elhiszi :)
Soha ne akard megmagyarázni, honnan jött a rémtörténet rémsége

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.06.04. 14:56:33

Jó első negyed óra (főleg a főcím stílusos), majd közepesen okés első óra, és jöhetne a hentelés...
Ám a lényeg, a zombihentelés csak amolyan nyögvenyelősen érkezik.
Egy vágót elbírt volna, aki kicsit ráncba szedi, de egyébként nem rossz a film. A hosszán kívül más gondom nem volt vele.
Vegas marha jól néz ki az tuti!
süti beállítások módosítása