Érdekességek, filmek, történelem, közélet

panelmedve

A 10 leggyakoribb szülőtípus

2021. június 05. - Panelmedve

Mint minden kategorizálás és tipizálás, nyilván vitatható illetve szubjektív a szülők csoportokba sorolása is, hiszen mindenki létrehozhatja a maga által felfedezett szülőtípusokat. Amiért mégis az ember elolvassa ezeket a listákat, az az egyeztetés saját tapasztalatainkkal. Mert az bizony érdekes tud lenni (nem beszélve önmagunk megkereséséről ezekben a felsorolásokban.) Én részben munkám miatt, részben pedig az elmúlt fél év során sok szülőt megismerő életmódom révén rengeteg típussal találkoztam, így listán jelentős mintavételből merítkezik. Az egyes típusoknál [+] illetve [-] jellel mutatom, hogy szerintem pozitív vagy negatív kategóriáról van e szó. A poszt végén szívesen látom a pluszban megjegyzett (listámból kimarad) típusokat is.

szulotipusok.jpg

A kép forrása: https://threelionsinternationalschool.com/9-unique-types-of-parents/

1. A maximalista [+/-]

Ez az a szülőtípus, aki mindent akar gyermekéből: sportolót, zene-tehetséget, nyelvzsenit és természetesen éltanulót is, így egyszerre járatja úszás/futás/foci ... stb órákra, zongoratanárhoz, nyelvtanfolyamra (miért ne tudjon 4 nyelvet folyékonyan az a gyerek) miközben katasztrófának állítja be, ha gyermeke netalán "csak" négyes osztályzatot kap. Gondosan választja ki az egyetemet és minimum három diplomát vár el kölykétől. A maximalista szülőtípus lehet pozitív és lehet negatív kategória is: ha ez a maximalizmus elveszi a gyermekkort, akkor egy frusztrált, teljesítmény-kényszeres fiatalt eredményez, ám ha "kordában tartott", akkor egy sikeres felnőttet.

2. A rideg [-]

Az érzéketlen szülők tartoznak ide, akik egyáltalán nem törődnek gyermekeikkel. Egyik altípusuk szán ugyan némi időt a fiaira, vagy lányaira, de ebben az időben nem a gyerek gondolatai, problémái vagy érzelmei érdeklik, hanem csak felszínes dolgok és az "utód" ellátása (etetni, itatni, ellátni ... stb). A másik ide tartozó altípus eleve időt sem szán a gyerekeire, csak TV -t néz, újságot olvas, elvan a maga világában. Végül harmadik altípus az agresszor szülő, akinek ridegsége agresszióval társul: üvölt és olykor ver is. Sajnos gyakran látni ilyen szülőket. 

3. A haverkodó [+/-]

A haverkodó szülő úgy viszonyul gyermekéhez, mintha egyidősek volnának: nyomja a szlenget, bandázik a fiával/lányával, gyakran még úgy is öltözködik mint kamaszkorú gyermeke. Lehet pozitív és negatív kategória is az infantilizmus mértékétől függően. Ha ugyanis ez a szülői magatartás nyitott, őszinte és érzelmeket megélő felnőttet eredményez, akkor sikeres lehet ez a fajta nevelés, ám ha az infantilizmus túlzásba megy át, akkor gyermeteg, felszínes és belső problémákkal küszködő fiatal lesz a csimotából.

4. Az időhiányos, mindig rohanó [-]

Sajnos nagyon gyakori szülőtípus az állandóan rohanó szülő, akinek mindig van fontosabb vagy sürgősebb dolga, mint saját gyermekével foglalkozni. Ők a karrieristák, gyakran vállalatvezetők, milliomosok (milliárdosok), cégbirodalmak tulajdonosai, ügyvédek, politikusok, orvosok, egyetemi tanárok, menedzserek, osztályvezetők, üzletkötők ... stb. Gyermeket vállaltak, de törődni és nevelni már nincs idejük, azt a nevelőnők, rosszabb esetben szeretőik, barátnőik teszik meg helyettük.

5. A saját életet élő [-]

Nem ritka csoport a saját életet élő szülő, aki egyszerűen nem veszi tudomásul, hogy van egy gyermeke, akivel időnként tanulnia, beszélgetnie és programoznia is kellene. Ugyanúgy randizik, sportol, haverkodik és éjszakázik, minta teljesen egyedül élne. Az ilyen gyerekeket vagy az utca neveli, vagy a haveri kör és gyakran elkallódnak, olyan életet folytatva, mely egyenes út a kábítószerek illetve a bűnözés felé.

6. A közös élményekre törekvő [+]

Bevallom részben ide tartozom magam is (részben a 9-es csoportba). Ebbe a kategóriába olyan szülők tartoznak, akik számára fontos a minél több közös élmény gyermekeikkel, a sok közös program, a rengeteg kirándulás, játék, sport illetve egyéb átélhető, megélhető dolog (pl nagy beszélgetések, bandázások). Számukra legelső helyen a gyerek áll, a vele való törődés, a maradandó közös élmények "gyűjtése".

7. A versengő [-]

Speciális kategória a versengő szülő, aki vagy házastársával, vagy elvált párjával, olykor más szülőkkel verseng szinte mindenben. Folyton azt nézi, hogy az általa fontosnak tartott emberekhez képest mennyire tud "rátermett", okos, ügyes vagy kreatív szülő lenni: jobb programokat képes e kitalálni, nagyobb ajándékot tud e venni gyermekének, szebb e az ő csimotája és jobb sportoló e mint a barátnő/haver gyermeke. Negatív kategória, mert nem a gyermek érdekei vannak középpontban, hanem önös érdekek.

8. A túl érzelmes [+/-]

A túlságosan érzelmes szülő majomszeretettel csüng gyermekén, soha nem fenyíti, nem szidja és nagyobb korában is úgy bánik vele, mint egy babával. Ha a gyermek szeretete nem válik terhessé, lehet pozitív kategória is, hiszen a gyerekek szivacs módjára akármennyi szeretet képesek magukba szívni. Ugyanakkor a túlzások károsak lehetnek és a "majomszeretet" ellenkező hatást válthat ki, vagyis egy kamasz például eltávolodhat édesapjától vagy édesanyjától, ha már terhesnek érzi a ráakaszkodást.

9. A tanító [+]

A tanító típusú szülő mindig (a nap 24 órájában) tanítja, oktatja gyermekét mert mindenáron át akar adni neki valamit: leginkább tudást, értékrendet és tapasztalatot, olykor ízlést vagy élményeket. A tanítás nyilván pozitívum, hiszen szülőkként az emberré nevelés mellett ez az egyik fő feladatunk. Ezért tartom pozitív kategóriának, hozzátéve, hogy csak akkor tekinthető annak, ha ez az állandó tanítás nem megy át túlzásokba.

szulok.jpg

Kép forrása: https://edition.cnn.com/2019/07/28/us/parents-day-trnd/index.html

10. A felsoroltak keverékei [+/-]

Az egyes kategóriák nem sűrűn fedezhetőek fel önmagunkban, a legtöbb esetben két, olykor három kategória kombinálódik. Például: haverkodó + túl érzelmes vagy maximalista + versengő, esetleg mint nálam: élményekre törekvő + tanító (sőt kicsit a haverkodó is).

Zárásul: várom kommentekben a további szülői csoportokra tett javaslatokat! 

panelmedve_alsosor.jpg

2021.06.05.12:24

A bejegyzés trackback címe:

https://panelmedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8616582816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2021.06.06. 19:39:03

Igen, kábé tényleg ezek a kategóriák vannak. Talán még volna egy: a rabszolga-szülő. Jellemzője, hogy gyermekeiért él, őket szolgálja ki folyton, szinte a rabszolgájukká válik. Ismertem ilyet, hajdanán volt olyan osztálytársam, akit az anyukája kerékpáron vitt suliba, komplett reggeliket csomagolt neki, varrta a ruháit, írta a leckéit, sütiket, teát, kakaót szolgált fel neki ... stb, stb.

Tizenkettes kategóriának meg ott lehetne a dolgoztató szülő: aki kiskorától dolgoztatja gyerekét. Vagy a saját vállalkozásában, vagy csak pénzkeresetért valahol. A pénzt meg persze elveszi tőle. Ilyet is ismertem sajnos.-

Denise Hogyisdugják 2021.06.06. 19:59:12

...és van még az a szülő, akinek ilyen-olyan okokból rövidke és/vagy keserves gyermekkora volt és a saját gyermekeinek sokkal jobb és hosszabb gyermekkort szeretne. ezek a szülők is hajlamosak a túlzásokra - mint jómagam is :-)

A Joda visszatér 2021.06.06. 22:16:23

A versengő szülőnek egyik ritka altípusa a saját felnőtt gyermekével versengő. Pl. az egykori jó nő, aki nem tudja feldolgozni, hogy a lánya 30 évvel fiatalabb,mint ő, és szintén jó nő. ("Drágám, inkább vagyok kurva 1932-ben, mint 1912-ben.")

Panelmedve 2021.06.07. 11:52:48

@Jericho_: Rengeteg kategóriát fel lehet fedezni. A kérdés itt inkább a "leggyakoribb" legjellemzőbb csoportok megtalálása.

Jelen kategorizálás teljes mértékben saját "termék" és önálló vélemény. Szubjektív, de széles megfigyelésen alapul. Témafelvetés, vitaindítás, mely kiegészítéseket vár.

FlybyWire 2021.06.07. 14:57:52

"A maximalista szülőtípus lehet pozitív és lehet negatív kategória is: ha ez a maximalizmus elveszi a gyermekkort, akkor egy frusztrált, teljesítmény-kényszeres fiatalt eredményez, ám ha "kordában tartott", akkor egy sikeres felnőttet."

Nem, ez kizárólag és 100%-ban csak kárt okoz, minden gyereknél.

FlybyWire 2021.06.07. 14:58:01

A 9. pontnak pedig semmi értelme. Minden szülő tanít, folyamatosan, mindennel, mert a gyerek mindent elszív, eltanul. Azt is, amit nem akarunk neki megtanítani.

FlybyWire 2021.06.07. 14:58:09

@A Joda visszatér: ez a nárcisztikus, ami egy klinikai személyiségzavar.

Panelmedve 2021.06.07. 15:02:18

@FlybyWire: Bár így volna és tényleg minden szülő tanítana. ... De sajnos sok szülő le se sz&rja a gyerekét.

Ami a maximalizmust illeti: bizonyos arányban sajnos szükséges. Bizonyos egyetemi karokra való bejutáshoz például nagyon is kell a magas pontszám, a jeles bizonyitvány és a ma már kötelező nyelvvizsgák miatt is.

FlybyWire 2021.06.07. 23:29:30

@Panelmedve: aki le se szarja a gyerekét, attól azt tanulja a gyerek, hogy csak saját magára számíthat, senkitől semmi jóra se, és ő is le fog szarni másokat, meg áttipor rajtuk, stb. :(

FlybyWire 2021.06.07. 23:30:16

@Panelmedve:
"Ami a maximalizmust illeti: bizonyos arányban sajnos szükséges. Bizonyos egyetemi karokra való bejutáshoz például nagyon is kell a magas pontszám, a jeles bizonyitvány és a ma már kötelező nyelvvizsgák miatt is."

Egyrészt, ahol nem mindent követelsz meg, hanem csak egy részét, az már nem maximalizmus :)
De az egyetemi pontszámokat figyelembe vevő gyereknevelés egy elavult, ártalmas butaság. Nekem van olyan rokonom, aki már általános (!!!) iskolánál azt nézi, hogy melyik az "erős" iskola, hogy majd onnan "jó" gimnázium megy ilyen olyan egyetem.... miközben a gyerek szenved.
Óriási butaság.
Az átlagnál intelligensebb és lustább gyerekként az általános iskolában nulla erőfeszítéssel kiköhögött kitűnő bizonyítvány után egy végigbukdácsolt gimázium, egy végigbulizott egyetemen közepesre kihozott bölcsész diploma UTÁN kezdtem el érdeklődni a világ iránt, majd lett 40 éves korom felett meg az a munka, amit imádok, amiben jó vagyok, és amiből magasan az átlag felett megélek.
Ha mondjuk hagynak már egész fiatal koromtól azzal foglalkozni, amit szeretek, ez sokkal korábban is elérhető lett volna.
Az elvárási kényszerrel, a teljesítményre motiválással, a versenyeztetéssel a legtöbb gyerekkel csak megutáltatják az iskolarendszer - okkal.

Nem véletlenül jár alternatív iskolába a gyermekünk.
Soha semmit nem követelünk vagy várunk el tőle - ehhez képest osztályelső matekból és olvasásból, és minden percét élvezi :)

Panelmedve 2021.06.07. 23:31:20

@FlybyWire: Ilyen alapon bárki és bármi tanítja a gyereket. Szülő se kell.
süti beállítások módosítása